Шнауцери – унікальна група собак, яка об’єднала цвергшнауцерів, мітельшнауцерів і різеншнауцерів. Вони мають дуже багато спільних рис, не зважаючи на те, що мають різний розмір та історію походження. Сьогодні ми детальніше про це дізнаємось.

Історія походження шнауцерів

Шнауцери мають спільне історичне коріння і походять з Німеччини, адже саме вона була основним центром розведення різноманітних порід собак та вплинула на їх формування. «Шнауцер» від німецького слова «Schnauze», означає «морда», і група отримала свою назву завдяки характерній густій бороді та бровам, що є їх спільною особливістю.

Мітельшнауцер, або стандартний шнауцер, є найстарішим різновидом, від якого походять інші два види. Його офіційне визнання відбулося ще в кінці XIX століття, коли стандарти породи були встановлені і визнані різними кінологічними організаціями. У 1880-х роках мітельшнауцер був офіційно зареєстрований у Німеччині, що дозволило йому стати базовою породою для подальших схрещувань. Це були універсальні собаки, які виконували різноманітну роботу з охорони, полювання та випасу худоби на фермах.

Згодом фермери відчули потребу не лише в охороні товарів, але й у їх перевезенні, тому мітельшнауцерів схрестили з пастушими собаками, отримавши різеншнауцерів. Вони часто використовувались охоронними та військовими структурами в якості службових собак. Міжнародна кінологічна федерація офіційно визнала різеншнауцера у 1925 році.

Цвергшнауцери же з’явились після схрещення мітельшнауцерів з іншими маленькими породами, такими як аффенпінчери і пуделі. Вони ефективно використовувались для боротьби з гризунами. Міжнародна кінологічна федерація офіційно визнала цвергшнауцера у 1955 році.

Сьогодні шнауцери є популярними породами у багатьох країнах світу. Вони використовуються не тільки як домашні улюбленці, але й як службові собаки у різних сферах, включаючи терапію, пошук і рятування, а також у спортивних змаганнях.

Зовнішній вигляд шнауцерів

Всі представники групи мають густу жорстку шерсть, яка майже не линяє і складається з м’якого підшерстя та жорсткої ості. Шнауцери мають характерну бороду та брови. Окрас, зазвичай, чорний або «перець з сіллю». Цвергшнауцери також бувають білого та чорного зі сріблом окрасу. Вуха можуть бути висячими або напівстоячими, якщо не проводилось купірування.

Розміри у шнауцерів відрізняються в залежності від породи:

  • Мітельшнауцер важить від 14 до 20 кг і має зріст близько 45-50 см.   
  • Різеншнауцер важить від 30 до 50 кг і має зріст близько 60-70 см. 
  • Цвергшнауцер важить від 5 до 8 кг і має зріст близько 30-35 см. 

 

Характер шнауцерів

Цвергшнауцери, мітельшнауцери та різеншнауцери володіють сильним захисним інстинктом, що робить їх ефективними сторожами та охоронцями, а упертість та високий рівень інтелекту робить їх ідеальними для тренування та виховання. Вони швидко засвоюють нові команди та трюки. Обравши будь-якого шнауцера членом родини, можете бути впевненні у його відданості. Собаки дуже прив’язуються до своїх сімей і люблять проводити з ними час. А при правильній соціалізації вони добре ладнатимуть з дітьми та іншими домашніми тваринами. Слід сказати, що з усіх шнауцерів саме різеншнауцер більш стриманий та серйозний, тому потрібує більш досвідченого власника, у якого буде достатньо часу на постійні тренування та контроль поведінки.

Фізична активність шнауцерів

Шнауцери потребують багато фізичної активності. Щоденні прогулянки та ігри необхідні для підтримання їх фізичного та ментального здоров’я. Якщо цвергшнауцери та мітельшнауцери можуть комфортно почуватись в квартирі і їм буде достатньо щоденних прогулянок, то різеншнауцерам необхідний більший простір та дуже багато активностей, щоб почуватись добре.

Здоров’я шнауцерів

Шнауцери мають міцне здоров’я, однак в них можуть виникати проблеми з очима, вухами та дисплазія тазостегнового суглоба. Регулярні візити до ветеринара допоможуть виявити та запобігти потенційним проблемам.

Грумінг шнауцерів

Шнауцери потребують регулярного догляду за шерстю, так як їх густа жорстка шерсть і характерні борода та брови вимагають постійної уваги. Вичісувати шнауцерів необхідно хоча б раз на тиждень по корпусу і кожного дня приділяти увагу бороді та бровам. Так ви не допустите утворення ковтунів та позбавитесь відмерлої шерсті. Після їжі рекомендуємо витирати бороду вологим рушником, щоб прибрати залишки їжі.

Кігті варто підрізати раз на 3-4 тижні. Використовуйте спеціальні кусачки і будьте обережні, щоб не зачепити живу частину кігтя, де проходять кровоносні судини.

Регулярно оглядайте лапи на наявність ран, тріщин або сторонніх предметів між подушками. Це допоможе вчасно виявити та попередити можливі проблеми.

Вуха потрібно чистити раз на тиждень за допомогою ватних дисків і спеціального лосьйону.

Очі слід протирати щодня вологим рушником або спеціальними серветками для догляду за очима. Це допоможе видалити пил і бруд, запобігаючи можливим інфекціям.

Купати шнауцерів слід раз на місяць або за потреби, залежно від ступеня забруднення. Використовуйте спеціальні шампуні а після купання ретельно висушуйте шерсть, щоб уникнути подразнення шкіри.

Тримінг (стрипінг/ролінг) для шнауцерів

Для шнауцера тримінг може бути необхідною процедурою, адже ці породи не здатні линяти самостійно. Їх жорстка густа шерсть має свій життєвий цикл і з часом відмирає, але випасти сама не може. Тому її необхідно вчасно вищипувати. Таким чином, можна запобігти утворенню занадто густого покриву шерсті та проблемам з ковтунами.

Користь регулярного тримінгу надзвичайно велика: полегшується дихання шкіри, підтримується здоров’я волосяних фолікул, зберігається породний вигляд та структура шерсті, підтримується природний колір. Тримінг також може допомогти шнауцеру відчувати себе комфортніше в спекотні літні місяці, адже видалення відмерлої шерсті покращує терморегуляцію та зменшує ризик перегріву.

Тримінгувати шнауцера можна як повністю, так і частково. Все залежить від частоти відвідування салону грумінгу та бажаного ефекту. Стрипінг передбачає повний тримінг всієї відмерлої шерсті і рекомендується раз на квартал. Ролінг, або легкий тримінг, роблять раз на місяць для ідеального стану шерсті. Це особливо актуально для виставкових собак.

Перший тримінг цуценятам проводять у віці 4-6 місяців. А далі його повторюють кожні півроку. Визначити, коли час робити тримінг, легко: собака набуває неохайного вигляду, волосинки стають тонкими, вибиваються із загальної маси, стирчать в різні боки.

Стрижка шнауцерів

Не всі власники готові витрачати багато часу та грошових коштів на тримінг, тому часто обирають стрижку. Грумери знають, як правильно підстригти шнауцера, щоб зберегти характерний вигляд породи, включаючи бороду та брови. Однак слід враховувати, що після стрижки шерсть шнауцера зміниться і втратить свою жорсткість. Якщо під час тримінгу грумер прибирає відмерлу шерсть, залишивши шар зрілої остьової шерсті – шнауцер і надалі залишатиметься жорсткошерстим, а шерсть буде виконувати свою захисну функцію. У разі стрижки – вся шерсть зрізається під одну довжину і, таким чином, ость разом з підпушком знаходиться на одному рівні. Підпушок росте набагато швидше, ніж ость, тому після стрижки шерсть буде м’яка, швидше збиватись у ковтуни і бруднитись. Відновити жорсткошерстість після стрижки доволі складно, адже неможливо передбачити, як швидко відросте жорсткий шар шерсті.

Види стрижок шнауцерів:

Класична стрижка підкреслює характерні риси породи, зберігаючи довгу шерсть на морді, що утворює бороду та брови. На тулубі шерсть стрижуть коротко, залишаючи трохи довшою на лапах та животі.

Стрижка під цуценя передбачає більш рівномірну довжину шерсті по всьому тілу, що надає собаці більш молодого і грайливого вигляду. Вона зручна у догляді та зменшує потребу в частому грумінгу.

Виставковий стандарт вимагає дотримання певних правил стрижки, щоб підкреслити найкращі риси породи. Тут важливо досягти правильного балансу між довжиною та текстурою шерсті.

Як ми вже дізнались, шнауцери віддані активні собаки, які швидко вчаться новому і готові до різноманітних пригод. При виборі улюбленця враховуйте те, де ви будете проживати з собакою, чи достатньо там місця для комфортного життя, чи маєте ви певний досвід у піклуванні про собак, скільки часу ви готові приділяти тренуванням та щоденним активностям. В будь-якому випадку ви отримаєте вірного друга на все його життя.

Щоб дізнатись детальніше про грумінг, тримінг, стрижку шнауцерів та вартість у Києві – переходьте на сторінки ціни на грумінг та тримінг собак .

Записати шнауцера на грумінг до салону V.O.G DOG