Обираючи для свого улюбленця салон грумінгу, завжди постає питання: а чи того майстра я обрав/обрала для вірного друга, чи не помилився/помилилась? Це цілком природні страхи, адже так хочеться бути впевненим/впевненою, що під час грумінгу, коли не має змоги бути поруч, все відбувається згідно стандартів, що грумер прекрасно ладнає з улюбленцем і йому комфортно. Плюс салонів в тому, що штат майстрів доволі великий, і ви маєте змогу змінювати грумера на власний розсуд, поки не знайдете того самого. Не зважаючи на професійні навички майстра, важливо, щоб відбувся саме той «метч» з улюбленцем, який дозволить проводити всі процедури у найкомфортнішій обстановці для обох сторінк. Всі люди різні: хтось енергійний і голосний, а хтось спокійний і тихий, і, обираючи грумера, на це теж треба зважати. Як ви вже зрозуміли, мова сьогодні піде про грумерів мережі салонів «V.O.G DOG», їх роботу та стандарти. Сподіваємось ця інформація буде для вас корисною, а кількість питань без відповідей значно зменшиться.

Підготовка до грумінгу

Будь-який візит в салон грумінгу починається з прийому вашого улюбленця майстром, якого ви обрали під час запису. Наші грумери ретельно підходять до цього процесу, щоб врахувати всі особливості та побажання.

Консультація. Перед тим як почати сам грумінг, майстер проводить з вами консультацію, яка дозволяє йому зібрати необхідну інформацію про улюбленця та його особливості. Зокрема, порода та вік тварини впливають на догляд за шерстю, який обиратиме грумер на цьому візиті. Важливо знати як ваш вірний друг реагував на попередні процедури грумінгу, чи був негативний досвід. Обов’язково проговоріть майстру про будь-які відомі алергічні реакції на косметичні засоби та чутливі зони, особливо після травм та перенесених операцій. Не слід замовчувати інформацію про агресивність улюбленця, адже грумеру необхідно належним чином проінформувати вас про використання намордника, необхідність вашої присутності та можливість відмови у проведенні процедур. Важливо зазначити, що грумер дбає про красу та здоров’я тварини, а ось виховання та пропрацювання поведінки – це обов’язок ваш та кінолога/зоопсихолога, якого оберете.

Огляд. Після отримання від вас попередньої інформації грумер переходить до детального огляду улюбленця. Це дозволить оцінити його стан та визначити, які процедури будуть необхідні. Звертається увага на стан шерсті та наявність ковтунів, перевіряється шкіра на предмет запалень, ранок або інших проблем, які можуть впливати на грумінг. Також майстер оцінює стан зубів та ясен для подальшої рекомендації звичайної чистки чи необхідності вже ультразвукової процедури.

Оцінка стану тварини. Консультація та огляд дозволяють грумеру зробити висновки щодо загального стану вашого улюбленця та зрозуміти, які процедури будуть найбільш корисними та необхідними. Наприклад, якщо шерсть сильно заплутана та має ковтуни, майстер може рекомендувати її вичесати або ж, навпаки, постригти. Якщо шкіра суха або подразнена, будуть запропоновані спеціальні косметичні засоби (шампуні, кондиціонери, маски) для зволоження та заспокоєння шкіри та надані рекомендації для домашнього догляду. Якщо є проблеми з зубами, вухами, очами, грумер може одразу вам порадити звернутись до ветеринара для проведення необхідних аналізів та лікування. У разі наявності темних слізних доріжок може бути запропоновано зістригання шерсті в цій зоні, використання спеціальних вибілюючих паст та рекомендовано звернутись до ветеринара та дієтолога для виключення можливих причин цієї проблеми.

 Обговорення побажань та потреб власника. Останнім, але не менш важливим етапом є обговорення ваших побажань та потреб. Ви можете мати конкретні запити щодо стилю стрижки, переліку необхідних процедур для улюбленця або використання певних засобів для догляду. Після отримання всієї необхідної інформації та уточнення деталей грумер може запропонувати варіанти стрижок, процедур, які будуть найоптимальнішими в конкретному випадку, в тому числі і періодичність їх проведення.

 Знайомство з твариною

Вище йшла мова про ваше знайомство з грумером, вагомість отримання необхідної інформації. Однак більшість часу майстер проведе не з вами, а з вашим улюбленцем, тому забезпечення комфорту та мінімізація стресу для нього важливі як ніколи. Для цього використовуються різні методи встановлення контакту, заспокоєння та індивідуальний підхід.

Встановлення контакту. Перший крок – це встановлення контакту з вашим улюбленцем. Грумер розуміє, що перше враження – неоціненне, тому буде підходити до нього повільно і обережно, без різких рухів, щоб не викликати страху або занепокоєння. Щоб показати свою доброзичливість, майстер для встановлення зорового контакту може присісти на рівні улюбленця та через легкі поглажування та дотики намагатись викликати довіру. Для заспокоєння ефективним буде почухування тварини за вухами або під підборіддям.

 Методи заспокоєння. Після встановлення контакту необхідно заспокоїти тварину перед початком процедур. В цьому допоможе розмова з твариною м’яким спокійним тоном та техніка обіймів, що дає відчуття безпеки і захищеності. Звертання на ім’я та похвала за гарну поведінку укріплюють зв’язок, а відволікання уваги за допомогою іграшок або ласощів допомагає створити позитивні асоціації з грумінгом.

 Індивідуальний підхід. Кожна тварина має свої особливості характеру і поведінки, тому грумер так багато часу приділяє консультації та прийому тварини. Індивідуальний підхід – це не пустий звук, а відповідальне ставлення майстра до своєї роботи. Як би йому та вам не хотілось виконати весь перелік обраних послуг, на першому місці завжди буде ваш улюбленець. Це може проявлятись у зупиненні процедур та, відповідно, збільшенні часу на грумінг для заспокоєння тварини у випадку напруження. Або у розділенні процедур на декілька етапів, з розривом у часі, для поступового привчання до всіх необхідних процедур без зайвого стресу. Сюди також можна віднести і ваше залучення у грумінг, якщо це допоможе значно заспокоїти улюбленця та не провокувати агресію.

 Процедури та навички їх виконання

Наша мережа салонів грумінгу пропонує широкий спектр послуг, що допомагають підтримувати здоров’я та красу вашого улюбленця. Усі процедури обов’язково виконуються грумером, який має необхідні навички та досвід. Розглянемо основні процедури, які пропонуються у нашій мережі та особливості їх виконання.

  1. Обрізання кігтів – базова процедура, яка дозволяє запобігти розшаруванню кігтів, травмам та дискомфорту тварини. В грумерських наявні кігтерізи різних розмірів, які дозволяють провести процедури як для малих, так і великих порід, а також гріндери для запилу та надання форми кігтям. Грумер має знання щодо будови кігтя, розташування кровоносних судин та правильної техніки обрізання під кутом 45 градусів.
  2. Чистка вух допомагає запобігти розвитку отиту та інших запалень. В грумерських наявні ватні диски, ватні палички, спеціальні лосьйони для чистки вух, пінцети та пудри для вищипування шерсті. Мета грумера – очистити зовнішню частину вуха від бруду та шерсті. Лізти глибоко у вушний отвір має компетенцію виключно ветеринар, адже можна пошкодити барабанну перетинку. Майстер звертає увагу на запах, виділення, зміну кольору вух, підвищення температури, щоб у випадку потреби направити вас з улюбленцем до ветеринара.
  3. Протирання зони навколо очей прибирає слиз, видаляє забруднення з шерсті та зменшує ризик запалень. В грумерських наявні ватні диски та спеціальні лосьйони для очей. Грумер може рекомендувати вам звернутись до ветеринара у випадку наявності слізних доріжок для виключення причин-провокаторів алергічної реакції.
  4. Чистка зубів виконується для запобігання стоматологічним проблемам. В грумерських наявні зубні щітки, спеціальні пасти для собак та апарати ультразвукової чистки. Грумери мають базові знання з стоматологічної ветеринарії, в рамках підвищення кваліфікації вони прослуховують курси від ветеринарних стоматологів. Важливо зазначити, що гігієнічну чистку зубів щіткою та пастою може проводити будь-який грумер, в той час як ультразвукова чистка проводиться обмеженою кількістю майстрів, які мають відповідні знання. В салонах чистка проводиться виключно без заспокійливих та седативних засобів для тварин, які нормально переносять дану процедуру. У випадку сильного хвилювання, поважного віку, наявності запальних процесів у яснах грумер не проводить ультразвукову чистку та рекомендує звернутись до ветеринарної клініки.
  5. Чистка параанальних залоз не менш важлива процедура ніж всі вищеперераховані, хоч і робиться рідше. Мета грумера – оглянути анальний отвір, перевірити консистенцію секрету з залоз і після цього або почистити їх, або рекомендувати вам звернутися до ветеринара для внутрішньої чистки та місцевого лікування Лікар може прописати препарати, які допоможуть швидше зняти запалення або ж проведе додаткові маніпуляції для полегшення стану собаки. Процедура виконується грумером під час купання, щоб повністю позбутись неприємного запаху та очистити шерсть від забруднень. Більше дізнатись про залози та необхідність догляду за ними ви можете в нашому блозі за посиланням: https://vogdog.com/paraanalni-zalozy-ta-neobkhidnist-dohliadu-za-nymy.
  6. Розчісування шерсті допомагає підготувати шерсть до купання, видалити ковтуни та запобігти їх утворенню. В грумерських наявні гребінці, гребні, пуходерки, силіконові щітки, коат-кінги, ковтунорізи тощо. Майстри навчаються правильно вичісувати шерсть, розплутувати ковтуни за допомогою різних інструментів, технік та допоміжних косметичних засобів. Слід зазначити, що не у всіх випадках ковтуни можна вичесати, іноді єдиним виходом є їх зістригання, тож окрім візитів в салон необхідно і в домашніх умовах систематично розчісувати шерсть, щоб зберегти її красу та цілісність. Грумер в кінці візиту обов’язково звертає вашу увагу на стан шкіри та шерсті після вичісу ковтунів, тому що, зазвичай, шкіра може бути рожевою, трохи запаленою і потрібно пояснити вам, чому так відбувається.
  7. Купання та висушування шерсті – необхідні процедури кожного комплексу в салоні. В грумерських наявні шампуні, кондиціонери, маски, спреї, рушники, фени, бустери, бокси для висушування. Майстри вчаться підбирати косметику в залежності від багатьох факторів, в тому числі наявних алергічних реакцій, шкірних захворювань. Вона допомагає покращити стан шерсті та шкіри, усуне неприємний запах та, в окремих випадках, матиме лікувальний ефект. За стандартами купання відбувається в три етапи: використання шампуню глибокого очищення, шампуню по типу шерсті та кондиціонеру. В окремих випадках після всього наноситься і витримується на шерсті зволожуюча маска. Все це необхідно гарно змити великою кількістю теплої води для запобігання алергічним реакціям та зуду. Після купання шерсть обов’язково потрібно просушити за допомогою рушника, а потім фену чи бустеру в залежності від типу шерсті. Грумер повинен контролювати температуру нагріву, щоб не пересушити шерсть та не перегріти шкіру, використовувати арсенал інструментів для розчісування, щоб правильно вкласти шерсть та вчасно зчитувати реакцію тварини для надання короткого перепочинку.
  8. Стрижка тварини основна мета звернення багатьох власників до грумера. В нашій мережі грумери виконують гігієнічні стрижки та повні стрижки у довільному варіанті, що враховує всі ваші побажання та модні тенденції сьогодення. При обранні гігієнічної стрижки майстер стриже шерсть біля очей, забриває подушки лап, стриже окантовку лап та прибирає зайву шерсть в області животика, попки та статевих органів. При обранні повної стрижки до вищевказаного переліку додається стрижка голови, тулуба, лап, хвоста. В грумерських наявні машинки фірм «MOSER», «WAHL», різноманітні ножі та насадки для них, тримери, ножиці, щоб майстер мав змогу виконати стрижку бажаної довжини. Основна кількість майстер-класів проводиться саме задля покращення технік стрижки та ознайомлення з новими тенденціями в цьому напрямку. Кожен грумер мережі знає стандарти порід, які стрижки можна запропонувати конкретній тварині, яка довжина безпечна для її здоров’я, та має навички пояснити вам чому та чи інша стрижка може бути небезпечною. Не зважаючи на те, що ваше бажання для грумера надзвичайно важливе, він може відмовити у виконанні ваших бажань, якщо це може зашкодити вашому улюбленцю.
  9. Креативний грумінг виходить за рамки традиційного грумінгу, додаючи елементи творчості та індивідуальності до зовнішнього вигляду вашого улюбленця. Фарбування шерсті – один з найпопулярніших методів креативного грумінгу. Для цього процесу використовуються спеціальні фарби, які є безпечними для тварин. Грумери нашої мережі систематично приймають участь у різноманітних конкурсах з креативну, де набираються нових вражень та досвіду. Більше про креатив та його види ви можете ознайомитись в нашому блозі за посиланням: https://vogdog.com/mystetstvo-kreatyvnoho-hruminhu-za-mezhamy-zvychaynoho.

Після завершення всіх процедур, грумер може надати рекомендації по догляду за вашим улюбленцем вдома. Він пояснить як підтримувати шерсть у гарному стані, які засоби використовувати та як запобігти утворенню ковтунів.

Безпека та гігієна

Безпека та гігієна є базовими принципами роботи наших грумерів. Ми приділяємо особливу увагу забезпеченню чистоти, дотриманню санітарних норм та використанню безпечних засобів для догляду за тваринами. У «V.O.G DOG» ми використовуємо косметичні засоби лише преміум-класу, таких фірм як «DAVIS», «ISLE OF DOGS», «IV SAN BERNARD», «HYDRA». Для тварин із чутливою шкірою або алергіями використовуються спеціальні гіпоалергенні засоби, що мінімізують ризик виникнення подразнень. Усі інструменти, які використовуються під час грумінгу, регулярно перевіряються на справність та гостроту, щоб уникнути травм. Спеціальні столики з ремінцями для безпечної фіксації запобігають раптовим рухам тварини, які можуть також призвести до травм. У разі непередбачених ситуацій грумери мають необхідні навички та засоби для надання першої допомоги тварині.

Наші грумінг-салони дотримуються санітарних норм, щоб забезпечити чистоту та здоров’я тварин. Приміщення регулярно прибираються та дезінфікуються, в тому числі з використанням кварцової лампи. Особлива увага приділяється робочим поверхням, столам для грумінгу та підлозі. В кінці кожного робочого дня інструменти, такі як ножиці, гребінці та кігтерізи, стерилізуються. Використовуються спеціальні дезінфікуючі засоби та ультрафіолетові стерилізатори. Руки грумера мають бути завжди чисті, тому їх миття та використання одноразових захисних рукавиць обов’язкове. Також кожен майстер працює в спеціальному чистому одязі та може використовувати маски, щоб уберегти дихальні шляхи від шерсті.

Для гарантування безпечного перебування тварин у приміщенні ми також перевіряємо ветеринарні паспорти на наявність необхідних щеплень, адже обслуговуємо багато тварин і одна хвора тварина може заразити інших. Пам’ятайте: навіть якщо ваш улюбленець здоровий, він може бути носієм вірусу та заразити інших тварин. Вакцинація знижує цей ризик. Ми цінуємо свою репутацію і дбаємо про безпеку всіх клієнтів, адже відповідально ставимось до запобігання поширенню хвороб.

Важливість гарного поводження з тваринами

Всіх господарів при створенні запису на грумінг в першу чергу цікавить наскільки грумер здатен гарно поводитись з твариною та встановлювати контакт з нею. Можемо запевнити вас, що наші майстри не лише грумери, але й частково кінологи, зоопсихологи, ветеринари і друзі для вашого улюбленця. Деякі з них дійсно мають ветеринарну освіту або закінчили курси Кінологічної спілки України.

Знання та досвід роботи з різними породами собак дозволяють грумеру краще розуміти потреби та особливості кожної тварини, а кінологічні знання допомагають ефективно справлятися з різними типами поведінки, забезпечуючи безпеку та комфорт під час процедур.

Як відомо, зоопсихологи вивчають поведінку тварин і їх взаємодію з людьми, тому грумер, який володіє навичками зоопсихології, може краще зрозуміти та заспокоїти тварину під час грумінгу, розпізнати ознаки стресу та використати техніки для його зменшення. У зв’язку з цим майстер також знає, коли необхідно припинити проведення процедур взагалі та спробувати розділити всі процедури на декілька днів.

Наші грумери також мають знання у галузі ветеринарії, що дозволяє їм піклуватися про здоров’я тварин під час грумінгу. Вони можуть виявити ранні ознаки захворювань, такі як шкірні проблеми, інфекції вух або проблеми ротової порожнини, порекомендувати вам звернутися до ветеринара для подальшої консультації та місцевого лікування

Майстер також повинен мати високий рівень комунікаційних навичок та емпатії для успішної роботи вами та вашим улюбленцем. Грумер уважно вислуховує ваші побажання та надає рекомендації щодо догляду за вірним другом. Він пояснює, як правильно доглядати за шерстю, шкірою та кігтями вдома, відповідає на питання, які виникають під час розмови. В тому числі ці ж навички допомагають знайти підхід та зміцнити зв’язок і з вашим улюбленцем. Будьте певні, що кожен працівник ставиться до кожної тварини з любов’ю та турботою, як до власного улюбленця.

Тож тепер ви знаєте трохи більше про те, як грумер працює з твариною, які послуги може надати, чому іноді грумінг проводиться довше або розділяється на декілька візитів, чому саме така ціна на грумінг, а не інша, а також яку інформацію необхідно розповісти грумеру перед початком процедур. Довіряючи свого улюбленця майстру мережі салонів грумінгу «V.O.G DOG», ви можете бути впевнені, що він отримає найкращий догляд та увагу, а Ви відповіді на всі ваші запитання та рекомендації з огляду на стан його здоров’я. Ваша спільна робота разом з грумером, кінологом та ветеринаром формують здорове і щасливе життя вірного друга!

Записати Хвостика на найкращий грумінг до наших чудових грумерів