Ожиріння кішок – одна з найпоширеніших проблем зі здоров’ям у котів, яка стрімко поширюється по всьому світу. Цьому сприяють багатомільйонні перегляди в Інтернеті різноманітних відео з «пухкими» улюбленцями, хоча це серйозне захворювання, яке погіршує самопочуття та скорочує тривалість життя. По суті ожирінням вважається накопичення зайвої жирової маси в організмі, що перевищує 20% від ідеальної. Якщо ваша кішка має значно більшу вагу, ніж рекомендовано для її породи, віку та розміру, це може свідчити про наявність хвороби.

Які перші нотки того, що кішка схильна до ожиріння?

Перші ознаки того, що кішка схильна до ожиріння, можуть бути не завжди очевидними, але є кілька важливих сигналів, які варто помітити:

  1. Якщо ви помічаєте, що вага вашої кішки поступово зростає, це може бути першою ознакою. Коти, що швидко набирають вагу, особливо після стерилізації чи кастрації, можуть бути схильними до ожиріння.
  2. В здорової кішки має бути помітна талія при погляді зверху. Якщо ця область стає менш помітною або зникає, це сигнал про можливе накопичення жиру.
  3. Якщо важко відчути ребра через шар жиру, це може бути ознакою зайвої ваги.
  4. Якщо кішка живе в приміщенні, вона, як правило, має менше можливостей для фізичної активності. Вуличні коти, навпаки, багато рухаються, полюють та досліджують навколишнє середовище, що сприяє підтримці нормальної ваги. Якщо кішка стає менш активною, менше грається і більше часу проводить у стані спокою або сну, набір ваги буде цілком логічний через відсутність фізичних навантажень.
  5. Постійні прохання поїсти як звичний корм, так і будь-які ласощі, можуть свідчити про те, що кішка споживає більше калорій, ніж їй потрібно.
  6. Живіт стає більш виразним і «провисає», що може бути ознакою початкової стадії ожиріння. Зверніть увагу, що у повністю здорової кішки повинен бути животик з невеликим шаром ширу. Якщо живіт повністю плаский або прилипає до хребта, тоді йде мова про дефіцит ваги.

Правильне харчування

Якщо ви помітили будь-який з вищевказаних симптомів, варто переглянути в першу чергу раціон вашої кішки, а також звернутися до ветеринара за розробкою індивідуального плану харчування та фізичної активності. Правильне харчування відіграє основну роль у контролі ваги та лікуванні ожиріння. Воно допоможе коту схуднути поступово та безпечно, зберігаючи його здоров’я і активність.

В першу чергу, потрібно розібратись з тим що їсть ваш кіт, який склад корму, які об’єми споживання та як часто ви пригощаєте його смаколиками.

Необхідно вибрати корм з високим вмістом білка та низьким вмістом жирів для відчуття ситості та підтримки м’язової маси при схудненні. В зоомагазинах достатній вибір спеціальних дієтичних кормів, які містять менше калорій, але зберігають всі необхідні поживні речовини. Також зверніть увагу на вологі корми, вони сприяють підтримці гідратації.

Коли з вибором раціону покінчено, починається найважчий етап для власників – чітке дозування їжі та табу на смаколики та залишки їжі зі столу. Ветеринар або виробник корму, зазвичай, вказують рекомендовану кількість їжі, виходячи з ваги кота, тому ніколи не давайте більше, ніж рекомендується і не залишайте їжу в мисці протягом усього дня. Це заохочує кота їсти більше, ніж йому потрібно.

Не урізайте різко калораж, зробіть невеликий дефіцит калорій, щоб схуднення було поступовим і не шкідливим для здоров’я. Для цього зважуйте щотижня улюбленця і слідкуйте, щоб він втрачав лише 1-2% від маси тіла на тиждень.

 

Яка вага повинна бути у кота?

Вага кота залежить від його породи, віку, статі та загального стану здоров’я. Однак є середні показники, на які можна орієнтуватися:

  • Нормальна вага кота від 3,5 до 5,5 кг.
  • Більші породи котів (наприклад, мейн-куни) можуть важити від 6 до 8 кг, іноді навіть більше, особливо самці.
  • Мініатюрні породи (наприклад, сіамські або абіссинські коти) мають вагу від 2,5 до 4,5 кг.

Якщо у вас виникають сумніви щодо ваги вашого улюбленця, найкраще проконсультуватися з ветеринаром, який зможе оцінити його фізичну форму.

 

Хвороби, які виникають внаслідок ожиріння

Ожиріння у котів може призвести до розвитку серйозних захворювань, які негативно впливають на якість та тривалість їх життя, тому важливо контролювати їх вагу та знати до яких хвороб може призвести ожиріння.

Найпоширенішою хворобою є діабет. Надмірна вага знижує чутливість клітин до інсуліну, що може призвести до цукрового діабету, необхідності постійного контролю рівня цукру в крові та ін’єкцій інсуліну. Також ожиріння створює додаткове навантаження на серце, збільшує ризик високого кров’яного тиску і може викликати серцеві захворювання. Жировий гепатоз (ожиріння печінки) є ще одним смертельно небезпечним ускладненням, яке може виникнути внаслідок ожиріння. Страждають суглоби та кістки, розвивається артрит, погіршуються існуючі проблеми з опорно-руховим апаратом. Від цього ваш котик може страждати від хронічного болю. З’являються проблеми з травленням (запори, розлади шлунково-кишкового тракту). Знижується імунітет, котик стає більш схильним до різних інфекцій. І звичайно, що надмірна вага заважає вільному диханню, оскільки жирові відкладення стискають легені та дихальні шляхи.

Список доволі великий, правда? Складно уявити, що стільки захворювань можуть виникнути через ожиріння, але вихід є.

Дієта і активності: повернення до здорового життя

Повернення кота до здорового життя вимагає комплексного підходу, який включає корекцію не лише дієти, а і збільшення фізичної активності, тому ловіть декілька порад від мережі салонів «V.O.G DOG SALON»:

  • Про правильне харчування мова йшла вище, але хочемо додати про важливість дробового харчування. Розподілення денної норми корму на кілька прийомів (2-4 рази на день) допоможе підтримувати рівень енергії протягом дня і знизить відчуття голоду в улюбленця.
  • Спробуйте годувати кота з інтерактивних годівниць або спеціальних іграшок, що імітують полювання. Це не лише сповільнює прийом їжі, але й стимулює фізичну активність.
  • Забезпечте постійний доступ до свіжої води, тому що достатнє споживання рідини важливе для метаболізму.
  • Для збільшення фізичної активності використовуйте інтерактивні іграшки (пір’я на паличках, м’ячики, іграшки з котячої м’яти тощо), щоб стимулювати рухи та мислення кота. Це допомагатиме йому витрачати енергію і підтримуватиме фізичну форму. Для того щоб це заняття було систематичним, визначте певний час для активних ігор. 10-15 хвилин гри двічі на день можуть значно допомогти у спалюванні калорій.
  • Якщо ваш кіт не боїться зовнішнього середовища, можна навчити його ходити на повідку. Це цікавий спосіб забезпечити активність, особливо тих, хто живе в квартирі.
  • У деяких випадках можуть бути призначені медикаментозні засоби для зменшення апетиту або прискорення метаболізму, тому обов’язково відвідуйте ветеринара та відповідально контролюйте цей процес.

Грумінг як частина здорового життя вашої кішки

Окрім правильної дієти та фізичної активності, регулярний грумінг котів може відігравати важливу роль у підтримці здоров’я. Грумінг не лише допомагає утримувати шерсть у чистоті та порядку, але й сприяє зниженню стресу, який часто супроводжує ожиріння. Професійні грумінг салони V.O.G DOG SALON якісний догляд за шерстю, та додаткові процедури, що сприяють стимуляції активності тварини. Під час грумінгу кішка отримує масаж, який покращує кровообіг, що також може допомогти у боротьбі із зайвою вагою.

Запишіться на регулярний грумінг, щоб ваша кішка завжди була не тільки красивою, а й здоровою. Спеціалісти V.O.G DOG SALON надають індивідуальний підхід до кожної тварини, що робить процедури безпечними та комфортними навіть для улюбленців, які мають схильність до зайвої ваги.

Записати кота на грумінг